La oss ikke nevne navn

La oss ikke nevne navn, sier du.

Ok sier jeg, om det ikke er relevant for historien du skal fortelle så skal du slippe. Men om det er opplagt hvem du snakker om og du bare sier «la oss ikke nevne navn» for å unngå å fremstille deg selv som et sladremenneske, så er du bare kjip.

La oss ikke nevne kjønn, sier jeg.

Åh, så vanskelig sier du. Hva skal jeg si? Det er umulig og forresten er det relevant for historien.

Navn er ofte en kjønnet affærer, selvom de ofte kjønner mennesker feil. Så; ikke si navn og ikke si kjønn. Ikke bruk kjønnsspesifikk prnomen.

Kommer du til å gjøre dette? Nei, jeg tenke meg det. Som Gartnerlosjen en gang sang «snart må jeg nok innse at jeg ikke er gud, nei jeg er en hammer, en hammer av saft»

Jeg er en hammer av saft og nå slår jeg deg i hodet og ber deg om å tenke over ting.

Om du forteller en historie, spør noen om råd i et moralsk eller etisk dilemma, diskuterer verdensproblemer eller no slikt. Spiller det da noen rolle hvilket kjønn deltagerne i historien har?

For jeg tenker som så; hvis et etisk dilemma totalt forandrer karakter om du forandrer kjønnet på deltagerne, så sier det noe temmelig spennende om verden.

I fjor fortalte jeg mine konfirmanter en historie om en voksen kvinne som hadde presset en ung gutt (over den seksuelle lavalderen) til å gå ned på henne. Kvinnen hadde noe gutten gjerne ville ha og dermed gikk han med på å gå ned på henne.

Samtlige av mine 14årige konfirmanter var enige om at dette ikke var en voldtekt og det var heller ikke et seksuelt overgrep. De mente at gutten gikk med på det frivillig og dermed var det ingen tvang med i bildet.

Så forandrer jeg kjønnet på deltagerne og spurte om det forandret deres syn på saken.

Hurra meg rundt! Min gruppe med 14 åringer ble mer i tvil. De syntes det var ekkelt med eldre menn som hadde sex med unge jenter. De mente det var værre å suge kuk enn å slikke fitte. De mente at menn generelt presser kvinner til sex oftere enn omvendt.

Og jeg mener at verden har gått av hengslene.

Good day

 

7 responses to “La oss ikke nevne navn

 1. Eg liker det du skriver… du sier det som det er! Sku bare ønske flere leste dette…. Ja, verden har gått av hengslene og DU e her for å fikse det… (Eg og ) (og alle andre) men det er bare få som har skjønt tegningen..

 2. Jeg er litt sånn, at jeg tenker at kjønn betyr noe. Jeg synes det er forskjell på damer og menn. Vi er oppdratt forskjellig, ikke bare hjemme, men i samfunnet. Vi har lært, og ikke minst erfart at det er forskjell. Og jeg får meg ikke til å se bort fra denne ikke ubetydelige forskjellen.

  Når det er sagt vil jeg føye til at mellom menn og kvinner finnes det i min erfaringsboks stadig flere «kjønn». Jeg har i de senere år lært og erfart at begrepet kjønn er upresist og utflytende og etterhvert sier lite om mennesket. Jeg fokuserer mer på menneskene jeg møter, og mindre på hvilken tradisjonell kjønnstilhørighet de har. Det gir meg en rikere opplevelse av de menneskene jeg møter, og jeg føler meg pittlitt klokere for hver gang. Klokere og samtidig mer undrende. «Tenk så mye jeg IKKE kan»- tenker jeg etterpå. «Hva med det, og hva med det?» Så blir jeg nysgjerrig, spør og graver, prater, diskuterer og oppsøker.

  Og jeg er full av beundring over de som velger å fortelle omverdenen om sine erfaringer i livet.

  Lykke til med livet ditt!

  • Takk.

   Ja kjønn betyr masse, jeg skulle gjerne levd i en verden der det betydde litt mindre.

   • Jeg vil i utgangspunktet si «hvorfor?» men jeg velger å si «fortell meg hvordan du ser på det».

   • Jeg bruker kjønn når jeg snakker. Jeg prøvde å få folk til å tenke over hvordan det vi sier, det vi gjør og det som bli snakket om formes av kjønn. Folk mener det er greier å bli voldtatt av kvinner enn menn, menn som blir utsatt for vold i nære relasjoner blir «uglesett». Folk forsvarer voldtekter ved å skylde på ofrene. Det er greiere for en mann å slå enn en kvinne. Vi tilegger ofte moral mye kjønn.

    Gir noe av det jeg sier mening for deg?

   • Ja, det gir mening!
    De store, tunge, dyptgripende og ubehagelige kjønnsforskjellene. De som er vrengt med innsiden ut, og viser kjønnsforskjellenes skyggesider. Kanskje de viktigste men minst synlige forskjellene. Ja, det gir meniing, jeg ser det, og det er viktig.

    Det er langt unna det jeg tenker på til daglig. Synd for noen, kanskje bra for andre……..

    Takk! Det er godt å tenke litt ekstra over ting…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s