Sitat

Smitter det??!!

Eksplosiv økning og sosial smitte

For dere som følger den legendariske «transdebatten» har det lenge vært klart at den har gått over stokk og stein.
Transfolk bli anklaget for å være halliker, homofobe og misogynistiske av helt uforståelige grunner.
Det er mange anklager og konspirasjonsteorier om transfolk som gruppe jeg ikke orker å tilbakevise fordi premisset er så søkt og trans-fiendtlig at det halve hadde vært nok.

Det er ikke slik at jeg bare kan si «alle homofile vil drepe kongen» og så forlange at alle homofile skriver 200 kronikker det de motbeviser denne absurde påstanden.

Det er slik det for tiden føles ut for transfolk som deltar i det offentlige ordskiftet. I det øyeblikket vi har brukt 4 timer på å tilbakevise en absurd påstand med velformulerte svar som inneholder faktiske kildehenvisninger, så kastes en ny og minst like absurd påstand mot oss igjen.

Dagens påstand er altså at det å være trans kan smitte gjennom sosial omgang og bruk av sosiale medier.
Ingen har klart å komme opp med en plausibel forklaring på hvordan dette skulle gått til, forskning som understøtter denne påstanden eller noe som helst annet som gir noe mening.
Et par mennesker har sagt at antallet transfolk har økt etter at vi fikk internett og at mange transfolk kjenner andre transfolk og har oppsøkt forum for transfolk på nett.

Du skal ikke være særlig skarp for å forstå at transfolk selvfølgelig ønsker å snakke med andre transfolk og bruker nettet til dette, da vi er ytterst få og de færreste av oss er så heldige av vi bare tilfeldigvis kjenner 20 transfolk vi kan snakke med disse tingene om. Du trenger heller ikke å være særlig skarp for å forstå at økt synlighet, flere rettigheter og sosiale anerkjennelse gjør at flere transfolk kommer ut og lever åpent som trans.

Så stemmer det at antallet åpne transfolk og antallet transfolk som oppsøker helsevesen har økt, og målt i prosent ser den økningen stor ut. Men for alle som har hatt litt matte på skolen så vet vi godt at en økning fra 2 til 6 ser dramatisk ut i prosent, men faktisk ikke dreier seg om så mange mennesker. Transfolk utgjør fortsatt under 0.5% av befolkningen også etter denne mye omtalte «dramatiske» økningen. Om det skal være hold i en påstand om at det å være trans er en smittsom og trendy epidemi , må det faktisk være en større andel av befolkningen som slenger seg på trenden!
Om 0,3% av norske ungdommer er på TikTok så kan vi ikke påstå at TikTok er en stor og omfattende trend blant ungdommer…

Å be transfolk om å «bevise» at trans ikke kan smitte er omtrent like saklig som når alternativbevegelsen roper at alle andre har ansvaret for å bevise at (sett inn aluminisumsfoliehatt eller hva som helst annet humbug) ikke virker!

1. Bevisbyrden i denne saken ligger selvsagt på de som hevder at trans «smittet». Om du mener og tror at trans er noe som smitter sosialt så må du fremvise dokumentasjon på dette eller i alle fall komme opp med en noenlunde sammenhengende og plausibel forklaring på hvordan det skulle gå for seg. Helst en faktisk hypotese som kan testes

2. Det å være trans er ikke en sykdom, det er et helt naturlig forekommende fenomen. For å tenke at trans er noe som kan smitte må du ha en grunnleggende forståelse av at trans er noe negativt og sykelig som kan overføres mellom mennesker gjennom sosial kontakt.

3. Tenker cispersoner faktisk at deres kjønn er så skjørt og lettpåvirkelige at det å bli eksponert for eksistensen av transfolk faktisk kan få dem til å tvile på hvem de er? Dette er som når folk tenke at barn ble homofile om det fantes homofile lærere eller de fikk lov til å pynte seg.

4. Det finnes faktisk reelle og håndfaste bevis på at trans ikke kan smitte. For at trans skal kunne smitte må vi legge til grunn at det er mulig å endre noens kjønnsidetet gjennom ytre stimuli av noe slag.
Så, hell i uhell, transfolk (og homofile) har opp igjennom historien blitt utsatt for massive forsøk på «konvertering». Det vil si at leger, psykologer, familiene våre og andre aktivt har forsøkt å endre vår kjønnsidentitet.
Dette har blitt gjort gjennom enormt sosial press (vold, tap av skoleplass, tav av venner og relasjon til foreldre, ekstrem diskriminering, tap av jobb og selvfølgelig begrensa mulighet til å leve som vi vil gjennom bruk av navn, pronomen, klær osv)
Det har også vært gjort omfattende forsøk på å gi transfolk «terapi» for å endre vår kjønnsidetet, den «terapien» har inkludert aversjonsterapi (fremprovosere oppkast hos skeive menn som ser på skeiv porno, elektriske støt mens man har på klær man liker osv). Samtaleterapi der man påfører skam, skyld og forteller folk at de er syke og må endre seg. Og ymse «behandlingsopplegg» du selv kan forestille deg hvor fornedrende har vært.
Også legene har deltat aktivt her med lobotomi og hormonell behandling. Folk har feks tenkt at transkvinner bare har for lavt testosteronnivå og dermed føler seg som kvinner, så har man tvunget dem til å innta testosteron for å forsøke å endre identitet deres.
DET HAR ALDRI FUNKA! Du kan ikke endre noens kjønnsidentitet. Ikke engang om du prøver sikkelig hardt og målretta.
Er det ikke da litt søkt å tro at folk skulle endre kjønnsidetet av ås nakke med 4 transfolk og se en film på nettet?

5. «sosial smitte» er et begrep disse folka har henta fra psykologien og det beskriver blant annet fenomener der man ser at antallet selvmord går opp når media dekker selvmord. Spesielt gjelder dette om man dekker metoden i detalj. Dette stemmer altså, men er på ingen måte overførbart til trans. «Sosial smitte» når det kommer til selvmord handler altså om at mennesker som allerede er suicidale kan få lavere terskel for å gjennomføre forsøk om det skrives mye om selvmord og konkrete metoder for selvmord i media. Det er altså ikke slik at mennesker som ikke har selvmordstanker plutselig får det av at noen skriver om selvmord.
Du endrer ikke plutselig kjønnsidetet av å lese om en transperson.

6. Om det skulle stemme at flere folk tenker på kjønn nå enn før, og dermed oppsøker helsetilbudet, så er det ikke negativt og vi må selvfølgelig lage et helsetilbud som skal hjelpe folk til å finne ut om de er trans og om de trenger og ønsker kjønnsbekreftende behandling. Det er helt uproblematisk.

7. Om det å være trans skulle vært en kul trend som mange vil slenge seg på uten å egentlig være trans så burde det medført noen fordeler å være trans. Jeg er godt fornøyd med å være trans jeg, men det er altså ikke slik at det å være trans gir noen umiddelbare fordeler her i livet. Tvert i mot, kommer du ut som trans må du tåle sykeliggjøre, diskriminering, hets og trakassering. De færreste ville gjort det om det ikke faktisk var sånn at transfolk er trans.

Så, transfolk er trans og det smitter ikke. JEEZ!

Takk til Viljar Eidsvik for inspirasjon og innspill :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s