Kjønnsmangfold

Hvor i helvete ble det av mangfoldet?

Jeg føler jeg tilhører et samfunn der mangfold i alle former og variasjoner feires, eller i det minste annerkjennes.

Når det kommer til kjønnsmangfold er det ingen synlighet, ingen annerkjennelse og nesten null fokus fra storsamfunnet.

Kjønnsmangfold en kort og grei innføring:

Den rådende forestillingen i samfunnet er at det finne kvinner og menn. Kvinner er de med fitte og menn er de som har kuk. Så vi tror altså at befolkningen kan deles i to like store deler. I tillegg til dette har vi noen akser vi kaller femininitet og maskulinitet i vår verden. Det er slik at menn er forventet å være maskuline og kvinner er forventet å være feminine.

Nå skal jeg ødelegge dette for dere. Vi starter helt ved roten av det alle tenker er grunnlaget for kjønn, nemlig kroppen. Innen medisinen finnes det en lang rekke aspekter ved en kropp som leger kaller for kjønnstrekk, her under hører indre og ytre kjønnsorganer, hormoner, kromosomer og en lang rekke andre ting. Her tenker vi oss at alle kropper innehar en av to muligheter på hvert av disse kroppslige trekkene og at disse igjen henger sammen, altså om en person har penis vil dette være lett å se, videre vil dette mennesker ha XY kromosmer, testikler, prostata og produsere testosteron i en stadig økende mengde, i puberteten vil dette føre til at dette mennesket produserer sædceller og kan formere seg, i tillegg må dette mennesket gå igjennom stemmeskiftet, bli høy, få skjegg, hår på kroppen, høy sexdrift, og i alle fall ikke gjøre ting som å utvikle bryster eller andre ting som går på tvers av dette skjemaet.

Så kan jeg fortelle deg at dette ikke er tilfellet for svært mange av oss. Om vi faktisk gjennomtesta hele befolkingen ville man sett at kropper kommer i utrolig mange varianter når det kommer til såkalte kjønns trekk. Dermed kan vi ikke dele kropper inn i kategoriene kvinne og mann uten å miste en hel haug med folk, alternativet er å miste kategoriene helt (jeg stemmer for den siste)

For mange mennesker som strengt tatt ikke plasseres i disse kategoriene vil dette aldri være noe de selv eller omverdenen oppdager. Altså går det masse mennesker rundt deg som «ikke egentlig» er menn eller damer. Skummelt ja? En verden full av freaks. haha! Nei det er ikke skummelt, det er mangfold. Et mangfold vi overser, ikke vil se, fornekter, undertrykker og temmelig mange ganger korrigere. Ja for det har seg slik at om unger blir født med kropper som ikke passer legene beskrivelse av naturen (ja for det er ikke naturen som får bestemme her, det er det vi som samfunn som gjør) så korrigerer man kroppene deres uten at dette har noen som helst medisinsk hensikt. (for noen mennesker kan det ha det, men da sikter man seg altså ikke inn på å bekrefte legenes forstilling om kjønn, man fokuserer på kroppslige funksjoner mennesker helst burde ha, som for eksempel evnen til å pisse)

Dermed finnes det ikke to utgaver av menneskekropper som kan deles inn i to.

Så vil jeg at dere skal tenke på ordet «mann» Tenker du på noe som helst annet enn evnen til å lage sæd? Ja det gjør du, du kan komme på et hav av forventinger til hva en mann er, hva en mann sier, hva en mann skal like å gjøre, hvordan menn snakker. Du tenker for eksempel at en mann skal kalles «han» og om han reproduserer skal han kalles pappa. Altså, det hører et hav av forventninger til ordet «mann» som går langt utover å beskrive antagelsen om produksjon av sæd. Og så annerkjenner vi på samme tid at en mann kan være mann uten å produsere sæd- Så hva står du igjen med? Ja en mann kan være hva som helst, og de fleste folk som er for likestilling mener at menn skal få lov å gjøre det de vil også, for eksempel være såkalt feminine, eller bare ikke kalle seg menn i det hele tatt. De samme gjelder da for de såkalte kvinnene

En artig forventing som baserer seg på denne ideen om to typer kropper er at de med en type kropp skal like å få orgasmer/gi orgasmer til de med «motsatt» type kropp. Ja så kommer folk trekkende med argumenta om reproduksjon og evolusjon. Ja da svarer jeg først lett at det å være kåt og å like og ha orgasmer ikke har noen sammenheng med reproduksjon. Det er derimot sant at de av oss som opp igjennom tiden har vært mye kåte har hatt mye sex og noen typer sex blir det barn av og disse barna har fått gener for å være kåte og noen har da igjen hatt denne sexen som fører til barn. Evolusjonen er ikke en kraft med mening og mål, det er en tilfeldig fordeling av gener der noen føres videre til neste generasjon og andre ikke. Dette fikser evolusjonen selv og vi mennesker trenger ikke gripe in i dette (det var her for eksempel nazistene gjorde en fatal feil) Er et menneske ikke i sand til å overleve eller ikke i stand til å få barn, eller ikke vil reprodusere (mange som foretrekker å ha sex med folk de ikke kan reprodusere med får barn, men det veit du jo. Mange som ikke kan reprodusre har sex, også av den såkalt heterofile typen) så fører de ikke genene sine videre, så enklet er det.

Tenker du at en infertil kvinne er mindre verdt enn en fertil kvinne? Tenker du at de som får 16 barn er verdt 16ganger så mye som en som får 1 barn, mens de som ikke får barn ikke er noe verdt i det hele tatt? Nei det gjør du heller ikke. Føler du det er din oppgave å behandle dårlige, kastrere, drepe, forfølge eller være kjipe med de av oss som ikke får mange barn? Nei stemmer det fordi alle mennesker er like mye verdt i det livet de lever samme om de fører sine gener videre eller ikke. På samme måte som mennesket ikke er gud (og det heller ikke finnes en gud) er ikke mennesket evolusjonen. Evolusjonen skjer av seg selv den og vi har ingen rett til å skulle si at noe er mer verdt eller ikke fortjener livets rett på grunn det hva vi «tror» er evolusjonens «Mål». Den har intet mål.

Så kan vi dra inn transfolka, ja oss, vi som har en kropp som kanskje passer inn i en leges skjema, men som definitivt ikke passer inn i samfunnet skjema for denne kroppen, vi som ikke liker at kroppene våre skal assosieres med masse tull når det kommer til språk, roller, forventinger og adferd. Noen av oss har behov for å endre våre kropper for at de skal utrykke noe annet ovenfor samfunnet, eller overfor oss selv enn det folk forventa i utgangspunktet. Dette er helt legitimt, for det finnes nemlig ingen måte og ikke forholde seg til disse forventingene på. Det er like legitimt for en mann med penis å «claime» kategorien mann som det er for en mann uten penis å «claime» den samme. Det er ikke slik at mann er forbehold de med penis, som jeg tidligere viste. Alle mennesker som fødes kalles enten jenter eller gutter, dette tvinges barn til å forholde seg til. Vi må gjennom hele livet forholde oss til og orientere ut ifra disse kategoriene og forventingene. Dette er noe vi alle på en eller annen måte tilpasser oss eller nekter å tilpasse oss. Dette gjelder alle, ikke bare de som er trans.

Så kan vi dra inn det elementet der vi alle veit at roller for kjønn har endra seg over tid og er forskjellige fra sted til sted. En mann i Norge anno 1880 er, gjør, tneker, ser ikke ut som en mann anno 2014. Roller for kjønn er egentlig det vi kaller femininitet og maskulinitet, og dermed er disse begrepene like foranderlige over tid. Men det er en ting som er viktig at man kommer på, for at en person skal bli gjenkjent som det kulturelle begrepet mann må han udøve en viss form for maskulinitet (ellers blir ikke dette mennesket forstått som mann, men han trenger definitivt ikke å ha penis for å bli forstått om mann) på samme tid må de som leses som menn gjøre et eller annen maskulint fra ti til annen for at vi skal beholde en forstilling om hva menn er og om hva maskulinitet er. Altså er disse begrepene helt avhengige av hverandre, på samme tid som de lik så godt ikke hadde trengt å eksistere.

I vårt samfunn mener vi at alle skal få frihet til å gjøre det de vil (så lenge de ikke skade andre) VI mener det er greit om menn er omsorgsfulle mens kvinner e ledere. Om du følger den tanken helt ut er det opplagt at en såkalt «mann» også burde få slippe å kalle seg mann, ligge med damer, ha på bukse hver dag, gro skjegg.

Det finnes altså et enormt mangfold av kropper, et mangfold av måter å plasseres seg slev i verden på, et mangfold av måter å oppføre seg på.

Dette mangfoldet overser vi og fordømmer vi. Vi presser mennesker inn i kategorier, vi fordømmer de som overskrider kategoriene med og for eksempel korrigere kroppene deres, sanksjonere dem gjennom å kalle den homo, femi, macho, butch eller voldta dem, slå dem, fengsle dem, gi de diagnoser, kastrere dem, holde de utenfor arbeidsliv, nekte de retten til å gifte seg, nekte de retten til å velge sitt navn selv.

Dette er ikke kult, det er ikke kult for de som passer inn i normen og det er ikke kult for dem som ikke passer inn. Dette er begrensedne for oss alle og det er ikke basert på noen som helst sannhet, dette er den sanheten vi alle går rudnt og skaper og det er på tide at vi slutter å skape en sannhet som begrenser oss! La oss gi mangfoldet den plassen det faktisk fortjener.

5 responses to “Kjønnsmangfold

 1. Jeg liker måten du skriver på, så vel som de emnene du diskuterer. Og jeg er overrasket over at det ikke er mange flere kommentarer her. Men, men…

  Jeg vil bare legge til at min personlige «dagdrøm» er et samfunn, ikke med kjønnsmangfold, men et samfunn der kjønn ikke lenger har noen betydning. Men hver dag innser jeg hvor langt unna det ideelle vi egentlig er…

 2. Så deg utenfor Liebling idag :) Husket plutselig hvor jeg hadde deg fra, nemlig den dokumentaren! Må bare si at jeg beundrer ditt mot, og at du er en inspirasjon :) Tusen takk for at du er du! :)

 3. Flott innlegg! Jeg har et spørsmål som du ikke trenger å svare på hvis du ikke vil, men jeg kjører på: hvis du kunne valgt å heller bli født med penis og testikler, ville du det? Og, hvis ja: tror du det hadde vært annerledes hvis samfunnet var mindre opphengt i kjønn?

  • Hei
   Jeg vet rett og slett ikke. Jeg tror jeg hadde gått glipp av mye fint her i livet om jeg var født med penis og testikler, men det er dog noe jeg ønsker meg meget sterkt.

   Jeg tror mye hadde vært annerledes i et samfunn uten kjønn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s