Trygge plasser og mindre trygge plasser

I helga var det Oslo Queer Festival. Det er en DIY/DIT (do it yourself/together) festival for alle, som muligens passer best for mennesker som er opptatt av frihet fra normer.

Det jeg opplever som viktigst med en sånn festival er å skape en safe space, eller en trygg plass. Videre er det å møte venner, diskutere politikk, få nye venner, få ny kunnskap og utveksle erfaringer.

En trygg plass betyr at man skal kunne utfolde seg selv uten å møte kjipe fordommer, sanksjoner eller tatt-for-gitt-heter fra andre. Rett og slett gjør det du vil uten å støte eller være kjip med andre. Det betyr at du ikke skal ta folks kjønn, bakgrunn, identitet, etnisitet, kropp, funksjonsevne,seksualitet, religion, økonomi, utdanning, nasjonalitet, familieforhold osv osv for gitt. Det betyr at man stiller åpne ikke normativt førende spørmål til hverandre feks. Eller at man ikke ber folk forklare eller unnskylde seg for hvem de er, eller at man ikke virker overrasket eller nedlatende ovenfor andre mennesker liv. Det er i grunnen temmelig fint!

Så i denne fine boblen har jeg levd noen dager, og det er ikke gøy å møte verden utenfor igjen. Idag har jeg fått beskjed om at det er greit at jeg kler meg som jeg kler meg fordi jeg ikke er feit. Videre fikk jeg høre at jeg ser ut som om jeg er 19 og så kom det er par fine kommentarer som såkalt «kjønnsopererte» folk.

Jeg er så støtt at jeg ikke veit hvor jeg skal begynne. Men jeg begynner her, ikke kommenter på andre sine kropper, du får gjerne si at du synes andre er pene, men drit i å legg normative føringer for hva slags kropper som liksom er de «beste». Og ikke legg normative føringer for hvordan folk skal kle seg. Ikke anta noe om alderen til folk og ikke bruk det hverken for eller imot dem. 

Og for helvete drit i å anta at alle er cis-kjønna og drit for faen i å diss folk som ikke er cis. Hvem er du til å bruke språket ditt på en måte som fornedrer andre? Og når du bli konfrontert med det så vær for faen ydmyk, si sorry, innrøm at du var tankeløs, gå hjem og les, tenk over hva du sier og hvordan det påvirker andre og hva slags menneskesyn du faktisk fronter med det du sier. 

Jeg er lei av å måtte stålsette meg for å henge med folk bare fordi jeg veit du kommer til å krenke meg eller andre på måter som er støtende og sykt ufine!

Hilsen sinna-Luca

 

2 responses to “Trygge plasser og mindre trygge plasser

  1. Stå på Luca! Folk er trangsynte og feige!
    Du skriver bra, og det er fint å se verden fra ditt ståsted slik at man lettere kan forstå.
    Fortsett god skriving ! Du er en helt for mange! :-)

  2. Eg hatar når folk først tar frå meg ti år med alderserfaring, for så å meine at eg er vrien i det eg påpeiker at eg ikkje syns det å bli fråtatt ti års alder er sårleg kult. Eg har forstått at det er obligatorisk å ta slikt som eit kompliment.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s