Når du har møtt et menneske som fikk tildelt et annet kjønn enn det mennesket opplever seg selv som

Så har du gjort nettopp det. Møtt en av oss. Vi er himla mange og himla forskjellige.

Først er det slik at jeg og andre i sammen eller lignende situasjoner ikke kjenner hverandre! Så når du spør om jeg kjenner «peder» så gjør jeg sannsyligivs ikke det. Videre er det ikke greit å oute folk, heller ikke til andre folk i samme eller lignende situasjon. Selvom du kjenner en fyr som ble oppdratt som kvinne betyr ikke det at jeg bryr meg særlig mye heller, jeg og han er kanskje en sensasjon for deg, for meg er han en random helt vanlig fyr som jeg sannsynligvis ikke har lyst til å bli kjent med…sorry.

Ble du usikker på hva det vil si å oute noen? Det vil si å på en direkte eller indirekte måte å fortelle andre at noen er trans eller at de har gjennomgått kjønnsbekreftende behandling. Det er aldri greit, ikke engang som du selv er trans og snakker med andre transfolk.

Jeg og alle andre har ikke noe med hva din venn het før, hva slags behandling din venn mottar, hva hen tenker om sitt kjønn og kropp. Jeg er også meget uinteressert i at du kommentere på hvem av meg og din venn som passerer best, spesielt om du gir meg mer cred for å passere bedre, eller disser meg fordi jeg ikke passerer bra nok. Om du ikke selv forstår hvorfor det er støtende burde du tenke deg om en gang til. 

Om noen deler noe personlig med det så er det personlig og ikke noe du deler med andre selv om du tror at denne «andre» er i samme situasjon. 

Jeg blir også jævla lei meg når randome folk forteller meg masse privat shit om livet til andre og så håper jeg inderlig at de menneskene jeg kjenner og som jeg har delt deler av min historie med ikke springer rundt og forteller det til randome personer, helt uavhengig av om disse folka er trans eller cis eller hva faen de måtte finne på å være.

Jeg er åpen om min trans-status, det betyr ikke at du kan fortelle alle du kjenner at jeg er trans. Jeg klarer helt fint å fortelle det selv, om jeg vil! Det er hyggelig å møte mennesker uten at det første de tenker på er tissen min eller at de begynner å vurdere min passeringsevne og sette meg opp på en skala fra «macho» til «femi» osv. Jeg vil gjerne få lov å være menneske foran alt annet, og jeg tror ikke på at folk klarer å forholde seg normalt til at jeg er trans når det faktum har blitt dem fortalt som en sensasjonell nyhet. 

Og jeg synes ikke det er kult når du sier at du aldri kunne gjetta at jeg ble født med fitte. Jeg ble født med fitte og det er helt greit for meg! Jeg synes ikke det er et kompliment at du aldri kunne gjetta at jeg er nettopp det jeg er! Jeg vil gjerne får komplimenter basert på hvem jeg er som person eller hvordan jeg ser ut. Ikke knytta opp mot passeringsevne, gruppetilhørighet eller privilegier. 

«jeg hadde aldri gjetta at du var trans»

«Jeg hadde aldri gjetta at du var homo»

«jeg hadde aldri gjetta at du ikke ble født i norge»

«jeg hadde aldri gjetta at du har vært feit før»

«jeg hadde aldri gjetta at du har psykiske problemer»

«Jeg hadde aldri gjetta at du har/har hatt en spiseforstyrrelse»

Dette er ikke komplimenter. Og jeg driter i hva du gjetter om meg. Slutt å gjett, vit det, eller la vær med å vite det og bare møt meg som et menneske. 

8 responses to “Når du har møtt et menneske som fikk tildelt et annet kjønn enn det mennesket opplever seg selv som

 1. Flott innlegg, Luca! Veldig bra skrevet. Ha en flott dag :-D

 2. Flott innlegg, Luca! Veldig bra skrevet :-)

  Ha en fin dag :-D

 3. Luca, du er kul.

  Siw

 4. Flott og viktig innlegg. Kropp og kjønn er faktisk utrolig personlig, selv om folk flest mener det skal være allmenneie. Jeg må gi en liten ørefik til meg selv, for jeg har tenkt at transpersoner som er åpne og ærlige om sin situasjon (gjerne også i media), ikke har noe problem med at folk vet, lurer og spør. Men så er det faktisk deres historie å dele og ikke min.

  • :)
   Snakk gjerne om generelle problemer. Om at vi er bra folk. Om hvordan situasjonen er på de måtene du kan noe om. Si at vi er folk og alle folk er forskjellige. Bare ikke legg ut om folka privatliv. Det man eventuelt har lest på Internett eller i en avis er jo allment tilgjengelig så jeg skal ikke kjefte on folk snakker om meg. Men jeg liker å bli kjent med folk jeg også, det er rett og slett litt kjedelig når folk veit «alt» om med fra før (heldigvis har jeg mer å by på enn å være Trans mann)

   • De som spør er fullstendig klar over at transpersoner er like bra som alle andre folk, de bare lurer litt ekstra :) Men ikke på en frekk måte. Jeg synes det er virkig å informere og å svare når folk lurer, for mange spekulerer og tenker seg fram til at mulig rart. Men så er det ikke alt alle trenger å vite. Mente forøvrig ikke deg, men en jeg delte to år av mitt liv med :)

 5. Hei Luca. Du er min helt. Som heteroseksuell, med «rett» kjønn i «rett» kropp, gjør du meg pinlig bevisst på mine handlinger som bekrefter og forsterker en verden som undertrykker, opphever, og ignorerer mennesker på grunnlag av hva de oppfattes som, – istedenfor hvordan og hvem de er. For meg så er du forbilde og inspirator. Og jeg håper at jeg, en dag (snart), blir like modig som deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s