Utdrag fra en norsk versjon av Judith Butler sin tekst «imitation and gender insubordination»

Imitasjon og kjønnsulydighet 

Jeg liker ordet kjønn bedre enn gender. Rett og slett fordi det er et helt utrolig ustabil ord. Ingen veit hva det inneholder og «alle» er enige i at det er umulig å si hva det inneholder. «gender» (ræva oversatt til sosialt kjønn i norske teskter) er et ord folk tror de veit innholdet av. Det er selvfølgelig ikke noe mer eller mindre innhold i ordet «gender» enn i ordet «kjønn». Men jeg foretrekker da altså kjønn.

Butler:

«Jeg husker likevel ganske godt da jeg for første gang leste i Ester Newtons mother camp: female impersonators in America at «drag» ikke er en imitasjon eller kopi av et forutgående sant kjønn:ifølge Newton iscenesetter «drag» parodieringen struktur som ethvert kjønn forutsetter. «drag» er ikke å ble av og på seg et kjønn egentlig tilhørende en annen grupper, for eksempler en ekspropriasjons- eller approprisasjons-handling, og som går ut ifra at sosialt kjønn er den rettmessige  egenskapen ved biologisk kjønn, at «maskulin» hører sammen med «menn», og «feminin» hører sammen med «kvinner». Det finnes ikke noe «korrekt» kjønn, et sosialt kjønn som stemmer mer overens med et biologisk kjønn enn et annet, noe som på en måte er dette biologiske kjønns kulturelle egenskap. Overalt hvor en forståelse av det «korrekte» gjør seg gjeldene, er det alltid utelukkende ukorrekt innført som virkningen av er påbudt system. «drag» konstituerer den verdslige måten kjønn er appropriert, dramatisert, påkledd og utført på; det medfører at all kjønnsliggjøring er en slags parodiering og tilnærming. Hvis dette er sant, syns det som om det ikke finner et opprinnelig eller primært kjønn som «drag» imiterer, men at kjønn er en slags imitasjon, en imitasjon der det ikke finnes en original, det er faktisk en slags imitasjon som nettopp avstedkommer forestillingen om en original som en virkning og konsekvens av imitasjonen selv. 

(…)

La oss derfor på nytt vurdere den homofobiske anklage om at «dragqueens» og «butches» og «femmes» er imitasjoner av det heteroseksuelt virkelige. «imitasjon» bærer her med seg betydningen «avledet» eller «sekundær», en kopi av en original som i seg sel er opphav til alle koier, men som i seg selv er en kopi av ingenting. 

meg: Heterofilien som original er avhengig av homofilien for å manifestere seg som original i forhold til homofilien som kopi. Dermed er heterofilien avhengig av homofilien for å fremstå som original, og dermed må homofilien komme før heterofilien fordi den (heterofilien) ikke kan eksistere uten å vise hva den er motsetningen til eller hva den ekskluderer. Og dermed kommer homofilien først , altså er den angivelige kopien originalen til den angivelige originalen som dermed bare bli en kopi og vi står igjen med ingenting, eller et system som er avhengig av at vi hele tiden gjør kjønn, seksualitet osv på en viss måte så ingen mister grep om ideen, men ideen skapes i det vi gjør kjønnet eller seksualiteten  så ideen bygger på ideen. 

Om du fortsatt ikke har opplevd en overveldende lykke og frihetsfølelse vil jeg anbefale deg å lese det en gang til..

2 responses to “Utdrag fra en norsk versjon av Judith Butler sin tekst «imitation and gender insubordination»

  1. Kvifor syns du oversetjinga «sosialt kjønn» er rævva? Eg syns den kan vere ganske skildrande, forutsett at ein legg til grunn at gender ofte blir brukt vidare enn sosialt kjønn. Forøvrig er eg einig i at ordet kjønn er mykje betre, fordi også kropp er kjønna. Ein kan ikkje ta biologien ut av kjønn/gender, det gir inga meining.

    • Fordi jeg ikke forstår at det finnes noe skille på biologisk og sosialt kjønn. Det biologiske kjønnet er en sosial konstruksjon. Kroppen er ikke det, men den blir kjønna og dermed sosial, i både «væren» og «gjøren» Derfor er skille ubrukelig i min verden. Kjønn og kropp funker bra

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s