Spørsmål fra en leser

Jeg bare må spørre et kanskje dumt spørsmål:

Hvorfor er det vitkig for deg å beholde eggstokkene?

Jeg tenker umiddelbart at “når du ønsker å være mann, så ønsker du vel det fullt ut?” Er det ikke sånn?

Men har du penis? Vil du evt få penis? Jeg vet veldig lite om dette, så beklager hvis det er dumme spørsmål.

Mitt svar

Jeg ønsker ikke å gjennomgå risikabel kirurgi som kommer til å påvirke kroppen min for all fremtid. Jeg har ikke noe forhold til mine eggstokker, jeg ser dem ikke, jeg merker dem ikke og de har ingen symbolsk verdi i min verden.

Jeg ønsker ikke å være en mann, jeg er en mann. Jeg ønsker juridisk anerkjennelse for det faktum at jeg er en mann. Jeg har til og med en diagnose som sier at jeg er mentalt frisk, men opplever meg selv helt og fult som mann, og dermed må få kroppslig behandling så jeg slipper den enorme psykiske belastning det er å bli lest som feil kjønn hele tiden.

Om jeg hadde ønsket å fjerne eggstokkene ville jeg like fult ment at det ikke skulle være en sammenheng mellom den operasjonen og mitt juridiske kjønn. Det er en meningsløs plass å sette grensen mellom to kjønnskategorier. Om du kler av meg alle klærne vil du ikke se eggstokker, men du vil se at jeg ikke ble født som mann, og det vil du alltid se. Så jeg ser ikke poenget.

Jeg synes også at i stedet for at jeg skal argumentere for å beholde deler av min kropp, så burde samfunnet argumentere for hvorfor jeg skal fjerne deler av kroppen min. Jeg føler meg som en mann så for meg et det ikke er problem å ha eggstokker, dere andre ser dem ikke , så for dere kan det umulig være et problem. Vi starter på en måte i feil endre når jeg må forsvare min rett til å bestemme over egen kropp.

Jeg kan også potensielt ta egg ut av min kropp og plassere dem inn i min partners kropp (om dette er en person med livmor) Og dermed få egne biologiske barn, det i seg selv er nok til at jeg gjerne vil beholde innmaten.

Jeg kommer ikke til å kommentere på mine ytre kjønnsorganer noe mer utover det som kommer frem i teksten over.

 

Og til sist, nei det er ingen automatikk i å ønske å være en mann såkalt fult ut. Det er umulig for meg å fjerne alle tegn og beviser på at min kropp stammer fra ett befruktet egg med kjønnskromosomene XX. Det er heller ikke det jeg vil,jeg vil leve som en fullverdig mann i vårt samfunn. Jeg er en mann og føler meg som en mann helt uavhengig av behandlingen jeg får. Jeg trenger bare at verden ser at jeg er en mann, både på utsiden og i papirene mine, for hvis ikke blir livet mitt et levende helvete.

Kjønnsbekreftende behandling bør gis i den grad folk ønsker det, til alle mennesker som vil få et bedre liv om de mottar det. Det kan være fjerning av bryster, hormoner, fjerning av hårvekst i ansiktet, silikonpupper, konstruksjon av vagina, hva som helst. Det viktige er å behandle folk med respekt og gi dem den behandlingen de selv trenger for å leve fullverdige liv.

6 responses to “Spørsmål fra en leser

 1. Takk for svar! :)
  Jeg merker at det er vanskelig for meg å forstå, men så har jeg alltid følt meg som kvinnen jeg er født som. Men at du ønsker å bli respektert som den du føler deg som (og nå ser ut som) har jeg ingen problemer med å forstå!

  Vet du noe om grunnen til at staten har disse reglene?

  • De har reglene fordi noen en gang (en enkelt lege) så det som hensiktsmessig å definere en grense for når man er ett kjønn og når man er ett annet. Siden kjønn ikke lar seg definere ble grensen satt på et, etter min mening, svært uheldig sted. Det har ingen medisinsk årsak og heller ingen rot i menneskers opplevde virkelighet.

 2. Sorry jeg er helt for likestilling med homser, lesber, transer og det som er! Men du ER ikke mann når du er utrustet som en kvinne biologisk! Du kan FØLE deg som en mann, men du ER ingen mann. Jeg ville gjerne vært en hest og kan stå å spise så mye gress jeg hadde klart, og bare stått på beite med andre hester og aldri snakket med et menneske igjen, men jeg hadde fortsatt ikke VÆRT en hest selvom jeg hadde FØLT meg som det.

  • Ok. Kan jeg noen gang bli en mann i ditt verdenssyn? For jeg kan feks aldri endre kromosomene i cellene mine og de vil jo alltid være hunnlige. Det gjør meg ikke til en kvinne. Du har din definisjon, men den er ikke sannere enn min.
   Jeg ser ut som en mann, føler meg som en mann, oppfattes som en mann, oppfører meg som en mann og lever som en mann, for meg blir summen av det mann.
   Om jeg er en mann i folk sine øyne med mindre jeg sier noe annet så er jeg effektivt en mann i vårt samfunn.

   Så med mindre du kan klart definere kjønn for meg og fortelle meg at det er umulig for meg å oppfattes som mann så kan jeg gå med på din tankegang. Men jeg tror ikke du kan!

   Du er forresten ikke for likestilling, du liker bare å tro det.

 3. Hei Luca, du er flott og modig! Jeg så svarene du ga til ungdom på filmklippet lengre ned her, og tenker at det budskapet ditt sikkert er med på å gi flere mot og styrke til å stole på sine egne valg mer enn på A4-forestillinger fra utdaterte gubber av begge kjønn.

  Men, selv om jeg støtter fullt ut at det må være ditt valg om du skal ha eggstokker eller ikke, synes jeg du hopper litt lett over helserisiko. Ikke-opererte transmenn som får testosteron har økt risiko for eggstokkreft sammenlignet med kvinner og opererte transmenn – noe som er naturlig når den samlede dosen hormoner som påvirker eggstokkene blir høy (testosteron påvirker også eggstokkene). Eggstokkreft er en av de skumleste kreftformene vi har, siden den gir få symptomer og ofte er dødelig – dermed blir god oppfølging fra gynekolog desto viktigere. Når det er sagt bør det være en menneskerett å få velge hva vi vil og ikke vil gjøre med egne kropper, og du argumenterer godt for det! Men det er viktig å ikke se bort fra livsviktige faktorer som kan forklare hvorfor andre velger å bli operert – uten at det betyr at de underkaster seg en overmakt!

  • Hei
   All behandlingen jeg mottar innebærer en helserisiko for meg, det er noe jeg alltid har i bakhodet.

   Man trodde lenge at det var en økt kreftrisiko forbundet med det å gå på testosteron, men det viser seg at forskningen ikke er så entydig som først antatt. Det er mange transmenn som har dødd av kreftformer relatert til reproduksjonsorganer, men det er i hovedsak fordi de ikke har sjekket seg ofte nok hos lege. Altså ikke nødvendigvis høyere forekomst, men høyere dødelighet. I den siste utgaven av «standars of care» (som du kan google) står det referert til en del spennende forskning på felter om du er hypp på mer info. Men sånn generelt er jeg enig i meg deg, og det kan godt hende jeg kommer til å fjerne dem en dag, men ikke for å få endra juridisk kjønn. Det er fundamentalt galt at de to tingene er linket opp mot hverandre.

   Det er faren for slag og høyt blodtrykk som virkelig bekymrer meg, men det får jeg ikke gjort stort med annet enn å prøve å leve sunt :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s