Trans og cis folk

Cis og trans i biologien betyr på samme side og på motsatt side.

Cispersoner er personer som har et kroppslig kjønn som passer overens med deres egen oppfatning av seg selv.

Altså de fleste mennesker som ikke er trans.

Dette er noen av privilegiumene cis-personer opplever
1.Fremmede mennesker spør meg ikke om hvordan kjønnsorganene mine ser ut eller hvordan jeg har sex. (her får også homofile være med)
2.Min gyldighet som kvinne/mann/menneske er ikke basert på hvor mange operasjoner jeg har vært gjennom eller i hvor stor grad jeg ser «normal» ut. (her får også andre skeive være med)
3.Når jeg prøver å sjekke opp noen, trenger jeg ikke bekymre meg for om hun eller han ikke vil takle kjønnsorganene mine, eller om det å ha sex med meg kan få vedkommende til å tvile på sin egen seksuelle orientering. (også andre skeive)
4.Jeg har selvfølgelig mulighet til å delta på arrangementer som retter seg mot bare kvinner eller bare menn, avhengig av min egen tilhørighet, og trenger ikke å spørre for å forsikre meg om at jeg er velkommen i forkant.
5.Meningene mine blir ikke dratt i tvil på bakgrunn av hva jeg gjør med kroppen min.
6.Jeg får ikke spørsmål som «Har du hatt operasjonEN ennå?» eller «Å, så du er EGENTLIG [feil kjønn]?» hver gang jeg forteller noen om meg selv og bakgrunnen min.
7.Det forventes ikke at jeg hele tiden rettferdiggjør mine medisinske valg.
8.Fremmede spør meg ikke hva mitt «egentlige» navn er eller nekter å godta det navnet jeg har.
9.Folk viser ikke sin disrespekt for meg ved å bruke feil pronomen (etter at de har blitt fortalt hva det riktige er).
10.Jeg trenger ikke å bekymre seg for at noen vil være venner med meg eller ha sex med meg for å vise hvor kule eller fordomsfrie de er. (også andre skeive)
11.Jeg trenger ikke å bekymre meg for å få stygge blikk eller uvennlige kommentarer når jeg må på do, eller være i tvil om hvilket toalett jeg kan bruke. (også andre skeive)
12.Jeg trenger ikke å velge mellom enten usynlighet eller å bli konstant fremmedgjort og oppfatta som en avviker basert på mitt kjønn.
13.Når jeg bruker svømmehall eller treningssenter kan jeg bruke dusjene der.
14.Hvis jeg trenger akutt helsehjelp trenger jeg ikke å bekymre meg for at hvilket kjønn jeg har skal hindre meg i å få behandling.
15.Det offentlige helsevesenet er ikke utformet for å hindre meg i å få nødvendig medisinsk behandling.

16.Ingen krever at jeg skal gjennomgå omfattende psykologisk evaluering over flere år for å få nødvendig medisinsk behandling.

17. ingen krever at jeg skal fjerne reproduksjons organene mine.

2 responses to “Trans og cis folk

  1. Hei!
    Jeg bare må spørre et kanskje dumt spørsmål: Hvorfor er det vitkig for deg å beholde eggstokkene? Jeg tenker umiddelbart at «når du ønsker å være mann, så ønsker du vel det fullt ut?» Er det ikke sånn?
    Men har du penis? Vil du evt få penis? Jeg vet veldig lite om dette, så beklager hvis det er dumme spørsmål.

    Og så må jeg si at jeg forstår veldig godt at folk reagerer med frykt for noe de vet om. Det er derfor opplysning er så viktig! Takk for at du var med på p3-aksjonen, slik at jeg fikk muligheten til å finne ut mer om dette. Jeg ønsker nemlig ikke å være en person med fordommer, men merker det er mye jeg sliter med å forstå når jeg ikke vet noe særlig om det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s