Brystreduksjon

Jeg er en privilegert faen. Jeg fikk ikke pupper da jeg gjennomgikk puberteten, på tross av XX-kromosomer og bøtte-vis med østrogen. På tross av mitt veldig heldige utgangspunkt ønsker jeg å gjøre brystkassa mi flatere. På rikshospitalet er ventelista på over 2 år, jeg har ikke engang kommet meg på den lista enda. Jeg kunne nok snakket meg inn på den lista og oppover i den køen, men jeg vil ikke. Jeg vil ikke fordi jeg er privilegert og jeg ønsker ikke å bruke mine privilegier på en måte som går utover andre. Det står et hav av mennesker på venteliste for å gjøre brystkassa si flatere, dette er mennesker som aldri hadde lagt ut bilder av seg selv i baris på internett.

På grunn av dette bestemte jeg meg for å høre med en privat kirurg. Om man skal ha masse ekkle privilegier (hvit,middelklasse, med spenn, jobb, utdanning, F64.0 diagnose og flat brystkasse) kan jeg likså godt bruke dem på en måte som ikke forlenger den offentlig helsekøen  selv om jeg synes privatisering av helsetjenesten er svært problematisk.

Det hele ender  iallefall med at jeg kontakter en plastisk kirurg og spør om å få en konsultasjons time. Men vet du hva? Siden jeg har diagnosen F64.0 får jeg ikke lov å fjerne brystene mine. Så her sitter jeg en en mannlig kjønnsidentitet som er anerkjent av staten og den norske helsevernet og blir nektet å utføre et latterlig lite inngrep på en allerede maskulint utseende brystkasse.

Jeg kunne fått denne operasjonen om jeg hadde vært en cismann, jeg kunne fått den om jeg var steril, jeg kunne fått den om jeg hadde vært en transmann uten diagnosen F640. og jeg kunne fått den om jeg hadde vært en cisdame.

Alle andre enn meg kan altså velge å reduserer størrelsen på sin brystkasse. Hva faen skal jeg med en sykeliggjørende diagnose om den ikke hjelper meg med det jeg trenger hjelp til. Den gjør meg syk og tvinger meg til å fortsette å være syk.

 

 

5 responses to “Brystreduksjon

 1. Så de vil at du skal fjerne livmora di, men puppene må bli? I don’t get it. Er dette statens eller privatklinikkens regler?

  • Altså, det er staten sine regler. De kan nemlig frata privatklinikken lisensen sin om de utfører operasjoner på meg som kan kalles kjønnsbekreftende. Da altså på tross av at jeg har en diagnose som forteller at jeg burde få kjønnsbekreftende behandling. Jeg må altså stå i kø i 2-3 år for å få et bittelite inngrep som jeg godt kunne betalt for selv. Mens andre mennesker fritt kan gå å få det samme inngrepet utført uten at noen anser det for å være kjønnsbekreftende behandling.

   Forstå det den som kan og vil.

 2. Det er vel tidligere folk i Oslo som har funnet kirurger som har operert bort brystene for dem, men jeg vet ikke om det har gått gjennom spesielle kontakter de har hatt. Jeg kontaktet selv et par privatklinikker, men fikk det svar at de ikke kunne gjøre den type operasjon. Så jeg valgte å reise til USA i fjor sommer og fikk foretatt brystoperasjon der. Ventetiden er i landet er helt fullstendig uholdbart for meg. For meg innebærer de lange ventetidene en helt unødvendig psykisk ekstra belastning, så jeg bare måtte ta ansvar selv og gjøre det som måtte gjøres. Men det er klart det krever penger, og det er ikke alle som har det.

  Jeg hadde ikke fått diagnosen ennå da jeg tok kontakt med et par privatklinikker, så jeg er ikke sikker på at det gjør noen forskjell om en har diagonsen eller ei. Jeg tror en får nei uansett. Men jeg vet det ikke.

  • Hei. Joda jeg vet om folk som har fått gjort det i privat i Norge. Men de har ikke hatt diagnosen F64.0
   Det er der problemet ligger. Jeg får ikke lov å «skippe» køyen i Norge og betale for det selv. Så jeg må enten dra til utlandet eller stå på venteliste i 3 år.

 3. Det gir jo ingen mening. Herregud.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s