Frie valg

Jeg er konfirmasjonsleder for en gruppe flotte 14åringer som skal konfirmeres humanistisk til våre.

Som leder for denne gruppa må jeg lære dem grunnprinsippene i humanismen.

Jeg er ikke selv humanist, men jeg har ikke store problemer med å forfekte humanistiske verdier. Jeg er enig i at mennesket står i sentrum for menneskelig forståelse av verden. Jeg er derimot imot å sette mennesket over andre arter på jorden.
Jeg er pro vitenskap, men skeptisk til å bruke vitenskap som den hele og fulle sannhet.
Jeg mener at mennesket er styrt av seg selv og ikke en makt utenfor våre kropper, men jeg sliter med de frie valgene, et konsept som står svært sentralt i humanismen.

Jeg mener at det er umulig for et menneske å foreta et reelt fritt valg. Et fritt valg forutsetter minimal påvirkning fra omverden, men på samme tid nesten komplett kunnskap om den samme omverdenen.

I går diskuterte vi om kvinner som bruker burka er undertrykket. En av mine kiddz hadde et interessant poeng. Han mente at man ikke blir automatisk undertrykket av å dekke til kroppen sin, men at det er tegn på en kultur som har kvalitative skiller på kvinner og menn og at det må finnes undertrykkende mekanismer når man operer med et slikt skille. (kanskje ikke så tydelig uttrykt, men det var min fortolkning av det han sa)

Jeg spurte om vestlige kvinner som barberer seg unse armene er undertrykket. Dette mente samtlige at de ikke var. Så det å barbere seg under armene var snakk om et fritt valg, mens det å bruke burka var snakk om et ufrihet valg.

Det kan være varierende grader av press, bakgrunn og grunner for å foreta et valg om å barbere seg eller bruke burka. Men jeg ser ikke forskjellen. Alle kan i teorien velge noe annet enn det de velger. Men valg har konsekvenser. Vestlige kvinner som velger å la håret gro møter til dels ekstreme sanksjoner fra samfunnet.

Vestlige kvinner argumenterer med at det er hygienisk og attraktivt å barbere armhulene sine, men dette er ikke det samme for menn, eller kvinner fra andre kulturer eller kvinner i vesten fra før 1940-tallet. Dermed er min konklusjon at valget er like ufritt, selvom sanksjonene kanskje er varierende.

Alle burde tenke over de valgene vi gjør. Vær kritisk til dine egne argumenter for å gjøre det du gjør. Betvil for all del dine grunner. Du er ikke en øy! Du eksistere ikke uavhengig av dine omgivelser.

3 responses to “Frie valg

  1. Det er fryktelig mange som kommenterer på de der homofobgreiene du får i innboksen din, og komplementerer deg for at du fronter viktige saker. Det er jo fint og bra i seg selv, men sånn ellers så synes jeg det er alt for få som kommenterer på hvor reflektert du egentlig er. Det er reflektertheten som gjør at jeg liker bloggen din så godt =) (y)

  2. Veldig sant det du sier her. Man er kanskje ikke flink nok til å tenke over ting sånn i det daglige.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s