Kunnskap

Jeg er ikke gammel, men jeg levde da muren falt og da kong Olav døde. Jeg husker OL på lillehammer. Og ikke minst husker jeg en verden uten internett og mobiltelefon. Selvom jeg er vant til å bruke internett til å skaffe meg informasjon kommer jeg fra et hjem der vi hadd et leksikon i bokhylla. Idag finnes leksikon tilgjengelig på internett. SNL store norske leksikon finne nå gratis på nettet for alle. Hipp hurra, tenker jeg. Kunnskap til folke. Kunnskap som skal være kvalitetssikret.

Jeg har tidligere kjefta på SNL fordi de blant annet har mangellfulle artikkler om trans og transseksualisme. Dette er relativt små fagområder som er politisk betente, så jeg kan til en viss grad forstå deres noe keitete omgang med ord og utrykk. (Selvom det jo er rart om et menneske totalt blottet for kunnskap på et felt får i oppgave å skrive om nettopp dette feltet.)

Ellers tenker jeg at SNL sikert har dekkende og gode artikkler. Jeg tok jaggu feil igjen. (memo to self: utvis alltid den største misstilitt til systerme, mennesker og insutisjoner rundt deg)

Jeg lurer på hva sex er jeg. Så jeg slo det opp og fikk følgende til svar: sex, fenomener og funksjoner som har med slektens forplantning å gjøre.

Som biolog vil jeg jo si at dette er en passende beskrivelse på sex. Man kunne kanskje nevn at det i dagligtale omfatter et litt bredere spekter av adferd. Heldigvis kan man finne en liste over ord som er søkbare innenfor temaet sexologi. Så jeg scroller nedover listen og finner blant annet;

bifil

bisexuell

heterofil og hererosekualistet

homofili og homosekualitet

Så langt er vel alt ok, (uten vidre kommentarer om innholdet i disse artikklene)

så oppdager jeg at det finnes en artikkel om kjærlighet og i den står følgende:

kjærlighet, et ord med variert innhold som oftest brukes om sanselige forhold mellom mann og kvinne (eller to av samme kjønn)

Jeg hisser meg litt opp kjenner jeg. Hvem faen var det som tok seg friheten til å putte homofile inni en parentes? OG! og, er en sidestillende konjuksjon. Eller, understreket av en parentes er så lite sidestilt som man får det. Jeg klarer ikke å oppfatte homofili som noe annet enn annenrangs utifra måten denne setningen er formuler på.

Vidre kan man søke på følgende: Lesbisk kjærlighet. Ja nettopp, dere vet denne spesielle formen for kjærlighet som skiller seg fra alle andre former for kjærlighet. Denne annerledesheten er vel opplagt? Den er i allefall greit understreket av at artikklene med navnet «heterofil kjærlighet» og «homofil kjærlighet» glitrer med sitt fravær.

Under artikkelen om samleie får jeg lære at det vanligvis har seg slik at mannens eregerte lem som beveges frem og tilbake inni en kvinnes sjede er en aktivitet som vanligvis fører til orgasme hos begge kjønn. Litt slepphent omgang med ordet vanligvis?

Vidre kan jeg lære om debutt alder under samme artikkel. Når jeg svarer på undersøkelse om sex der jeg skriver min debuttalder er ikke dette samsvarende med første gang jeg deltok i den aktiviteten som blir beskrevet over. Dette tror jeg gjelder for mange fler enn meg, det er missvisende og si at debuttalder har noe som helst med samleie å gjøre. Det har med sex å gjøre, men sex har vist å gjøre med artens reproduksjon å gjøre. Så pluttselig står jeg her uten mulighet til å pule. Hvis dere pleier å lese min blogg, eller kjenner meg, så er det vel temmelig klart at å ha sex ikke er en aktivitet jeg ikke får til.

Good day til Store Norske Leksikon.

 

 

 

 

7 responses to “Kunnskap

 1. Denne kommentaren er modifisert av meg, men jeg tror meningen er den samme

  Jeg bare lurte på noe igjen.

  Tror du at du klarer å tilgi folk for å være dumme, at de ikke vet bedre, eller bare at de glemmer seg?

  Jeg skjønner godt at du føler at de rundt deg svikter deg. Både folk som kjenner deg godt og folk som ikke kjenner deg kløner med begrepsbruken, og det gjør at du blir sint. Ikke vanskelig å forstå. Til og med leksikoner og staten feiler.

  Du kommer jo til å bli mer og mer gjenkjennelig fysisk som en typisk mann fremover. Jeg snakker selvsagt om bart og sånt. Og derfor tror jeg dette kommer til å bli lettere, særlig den delen med fremmede. Det vil kanskje gjenstå litt arbeid fra folk som kjenner deg fra gammelt av ift å bli kvitt det gamle navnet ditt, siden en del folk antagelig har det på automatikk. Automatikk er jo et eksempel på en ganske dum greie sådan. Så da lurer jeg på om du klarer å tilgi dummhetene?

  Jeg tviler på at feilingen i de fleste tilfeller skyldes mangel på respekt, eller at noen prøver å såre deg. Ikke en gang leksikonet tror jeg prøver å såre deg med vilje, selv om jeg er enig i at begrepsbruken er håpløs. Men dette vet du jo. Eller vet du det?

 2. Jeg har lyst til å svare ja, men kjenner at det ikke er helt sant. Jeg søker i all hovedsak vekk fra situasjoner og miljøer der mitt kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsutrykk blir betraktet som merkelig eller problematisk, eller rett og slett bare blir missforstått.

  Jeg synes det er trist at min mandom skal avgjøre av min evne til å passere som mann. Det er ikke alle som har denne muligheten, enten fordi de ikke får behandling eller fordi behandlingen ikke gir dem et «opplagt» maskuling eller feminint utseende.

 3. Ja, det er jo ikke akkurat uforståelig at det er slitsomt å bli feiloppfattet (=

 4. (Hva skjer med avataren på postene mine, lol)

 5. Hei!

  Vi jobber på spreng med å få bedre artikler om de områdene. Alle her i redaksjonen reagerer på akkurat de samme tingene som deg. Vi har fått i gang et sammarbeid med LHBT-senteret for at de skal overta fagansvar for artiklene, men ting går litt tregt. Det fine med SNL, er at du kan gå inn i artiklene du reagerer på, trykke «Foreslå endring» og foreslå en omskrivning av artikkelen. Du kan også lenke inn denne bloggposten i kommentarfeltet under artiklene du reagerer på, så fremtidige fagansvarlige får med seg kritikken din.

  Vi som redaktører har ikke mulighet til å skrive om alle de 200 000 artiklene selv, vi rekruterer skribenter og betaler dem for å fikse. Når det gjelder artiklene om LHBT-spørsmål, så var det de første artiklene vi begynte å lete etter fagansvarlige til, fordi vi reagerte. Grunnen til at det har tatt tid, er at mange av dem vi har spurt har sagt nei. Og forskjellen på artikkelen om trans og artikkelen om «buskmannspråk» er at vi ikke bare kan slette den og klare oss bedre uten.

 6. Tilbaketråkk: Hva gjør du hvis du finner feil i leksikonet? | Lille norske

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s