Eksamenstid og kjønn

Det er eksamenstid og jeg har av den grunn uendelig med tid og lyst til å blogge i stedet for å lese om insekter og genetikk.

 

Ja du gjettet riktig, jeg er biolog…oh the (self)ironi ;)

 

Jeg har tenkt litt mer på dette med en tredje kjønnskategori. Dette er ikke et felt jeg har tenkt så mye på før nemlig. Dette av den enkle grunn at jeg i prinsippet ønsker å ha mann som juridisk status. Men man skal ikke bare tenke på seg selv (selv om det å være trans gjør at jeg tenker noe over gjennomsnittet mye på meg selv) Det er litt pinlig å innrømme at jeg ikke har tenkt noe særlig over noe jeg valgte å stille opp på NRK for å fortelle om, men slik er livet. Noen ganger kan bra tanker bli til, mens man snakker om dem.

 

Så her følger noen tanker om kjønn.

 

Noen mennesker er menn og noen er kvinner (uavhengig av hva de er født som biologisk) Hvis man har en kvinne-lik-kropp, men er en mann (transmann, transseksuell mann, mann med transseksualisme) kan man mota kjønnsbekreftende behandling fra SFT ved rikshospitalet (seksjon for transseksualisme)

 

Dette er i hovedsak mennesker som ikke ønsker å selv tilhøre en tredje kjønnskategori fordi de opplever seg selv som menn eller kvinner 100% av tiden. Jeg faller egentlig selv innunder denne kategorien, men jeg er en veldig tilhenger av å innføre et tredje juridisk kjønn.

 

Mottar man kjønnsbekreftende behandling kan man bytte juridisk kjønn etter at reproduksjonsorganene er fjernet (eggstokker/testikler) Dette er bare mulig for de som får diagnosen transseksualisme, og steriliseringen er en forutsetning. Og det er her noe av problemet ligger. Det er ikke mulig å selv velge sitt juridiske kjønn, man får et ved fødselen og det kan kun endres gjennom å sterilisere seg, noe man kun får lov til om SFT sier at man faktisk har transseksualisme.

 

Hvis begrepene snurper seg sammen for deg anbefaler jeg å ta en titt på denne siden:

 

Klikk for å få tilgang til LLHsBegrepslisteoppdatertapril2011.pdf

 

Jeg tror også at det er et poeng og ikke kalle en tredje kjønnskategori for en mellomting, men noe annet. noe forskjellig fra kvinner og menn, ikke som er dårlig forsøk på å være en kvinne eller en mann eller som en litt merkelig mellomting.

 

Jeg ville kalt den tredje kjønnskategorien for «annet». Men her må kanskje noen andre steppe inn med et godt ord.

 

En tredje kjønnskategori vil automatisk måtte medfør at man selv kan velge hvilket juridisk kjønn man skal ha. Noe jeg mener burde vært en selvfølge. Av byråkratiske årsaker kan ikke juridisk kjønn byttes ofte, men det bør kunne bytte når bruker av kjønnet selv ønsker det. Ikke når man har mer eller mindre frivillig gått med på å få ballene kutta av (satt på spissen)

 

En tredje kjønnskategori vil hjelpe alle som ikke ønsker eller kan definere seg selv som kvinne eller mann.

 

Det blir lettere for folk som har tvetydige/uklare/varierende kjønnsuttrykk å reise, forholde seg til offentlige kontorer, søke jobb, få jobb, gifte seg, svare på spørreundersøkelser og alt annet som har med byråkratiet ol å gjøre.

 

Mange vil føle seg mer sett og mindre fremmedgjort om deres kjønn også ble anerkjent .

 

Mennesker født med tvetydige kjønnsorganer (det som før het hermafroditt, men som nå heter intersex og kan skyldes alt fra kromosomsammensetning til hormonpåvirkning i fosterlivet) vil ha en kategori de kan plasseres i ved fødselen. I dag opereres disse barna (i hovedsak til «kvinner» fordi det er lettere) uten at noen har spurt dem hvilken kjønnsidentitet de har. (i et land der kjønnslemlestelse er forbudt (iallfall på jenter, man kan jo alltids diskutere om omskjæring av gutter også burde vært forbudt(noe jeg mener det burde vært))) Siden kan selvfølgelig disse barna bytte kategori om det passer dem slik. Målet må være å få konformitetspresset vekk.

Spesielt for forsvarsløse barn hvis kropper det ikke er noe galt med. Norges praksis i forhold til intersex er så på trynet at jeg nesten ikke orker å tenke på det. Kjønnslemlestelse i normalitetens navn. Det er ikke noe normalt ved å kutte i barns kjønnsorganer, det er sykt, perverst, og et overgrep av dimensjoner

 

Man anerkjenner og bevisstgjør verden på at det finnes et mangfold av kjønn og at alle er like mye verdt. Dette må verden forstå, fordi vi fortsatt lever i en verden der menn er best, kvinner er helt ok, og alle vi andre er freaks.

 

Så, en tredje kjønnskategori vil være fint slik at folk kan velge selv hva de er. Det er viktig at den likestilles med kvinne/mann og at folk selv får velge om de vil være der eller ikke. Altså at transpersoner ikke automatisk blir puttet i denne kategorien, siden mange transpersoner er kvinner eller menn.

«Født i feil kropp»-fortellingen om transseksuelle tar for gitt at det finnes to gjensidig utelukkende kjønnskategorier, der det medisinske behandlingsapparatet kan bistå de som ønsker å flytte seg fra den ene kategorien til den andre.

4 responses to “Eksamenstid og kjønn

 1. har tenkt masse på tredje kjønn og ville garantert kunne slappe av i den kategorien.du gjør en stor innsats ass!vi må finne et bra navn til den.enig, det må være noe helt annet enn en mellomting mellom hun og han,noe helt eget.fortjener vi faen meg:-)

 2. syns også hin er et dårlig ord.en rar mellomting.det skulle også vært et helt eget ord. benestad mener det er åpning for det.

 3. Sånn gjør de det i San Francisco:
  11. With which gender do you most closely identify?
  Female
  Male
  Trans-female
  Trans-male
  Gender queer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s