Hvor vil vi defineres til?

Definisjoner i seg selv bringer deg ingen vei. Det er viktig med fokus på språk som ikke er diskriminerende som som inkluderer og sidestiller alle grupper i et samfunn. Men språket i seg selv forandrer ikke verden.

Det finnes en gruppe mennesker i samfunnet som bryter med det samfunnet ser på som passende oppførsel og identifisering i forhold til hva slags type kropper de er utstyrt med fra naturens side.

Disse menneskene vil i større og minder grad ha behov for modifisering av kroppene sine for å kunne leve.

I den siste tiden har det vært en del fokus på disse menneskene i media. I etterkant av dette har en gammel debatt dukket opp igjen. Mennesker som ikke føler de er det kjønnet de ble tildelt ved fødselen er ikke enig om hva de er/hva de skal kalles.

I et ideelt samfunn hadde det ikke vært nødvendig å kalle noen noe som helst, men fordi mennesker som ikke er det kjønnett de fikk tildelt ved fødselen kan bli diskriminert i en del sammenhenger og fordi det kan være vanskelig for omverden og oppfatte hvilket kjønn de er, er det nødvendig å kalle gruppen noe, slik at man kan jobbe politisk for et mer inkluderende samfunn.

HBRS (www.hbrs.no) er en pasientorganisasjon for de som har diganosen F64.0 (transseksualisme, det er disse menneskene som har krav på kjønnskorrigerende behandling) og som ønsker å være medlemmer der. HBRS er opptatt av at deres medlemmer ikke er transpersoner, men kvinner og menn med transseksualsime.

De fleste transpersoner er også kvinner eller menn, eller kvinner og menn. Trans er ikke en kjønnskategori (for noen kan det nok være det), men en betegnelse som for meg annerkjenner den jeg er, bagrunnen min og som jeg tror gjør det lettere for folk å forstå hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Jeg er en mann. Mann er kjønnet mitt, det er mann jeg føler meg som og det er mann jeg vil se ut som. Det er mann jeg vil være og det er det jeg er. Men jeg er også trans, noe som ikke gjør meg til mindre mann enn andre menn.

Folk definerer seg forskjellig, og det må man respektere. Men i politisk arbeid er det hensiktsmessig å omtale en gruppe som en gruppe. Transperson er et inkluderende og mangfoldig ord som er lett å si. Denne gruppen har forskjellige behov, men de har en overordnet agenda, aksept for sin person og tilretteleggelse slik at man kan leve i samfunnet som alle andre.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s