Cis-privilegium

Cis og trans i biologien betyr på samme side og på motsatt side. Cis personer er personer som har et kroppslig kjønn som passer overens med deres egen oppfatning av seg selv. Altså de fleste mennesker som ikke er trans. Dette er noen av privilegiumene cis-personer opplever
1.Fremmede mennesker spør meg ikke om hvordan kjønnsorganene mine ser ut eller hvordan jeg har sex. (her får også homofile være med)
2.Min gyldighet som kvinne/mann/menneske er ikke basert på hvor mange operasjoner jeg har vært gjennom eller i hvor stor grad jeg ser «normal» ut.
3.Når jeg prøver å sjekke opp noen, trenger jeg ikke bekymre meg for om hun eller han ikke vil takle kjønnsorganene mine, eller om det å ha sex med meg kan få vedkommende til å tvile på sin egen seksuelle orientering.
4.Jeg har selvfølgelig mulighet til å delta på arrangementer som retter seg mot bare kvinner eller bare menn, avhengig av min egen tilhørighet, og trenger ikke å spørre for å forsikre meg om at jeg er velkommen i forkant.
5.Meningene mine blir ikke dratt i tvil på bakgrunn av hva jeg gjør med kroppen min.
6.Jeg får ikke spørsmål som «Har du hatt operasjonEN ennå?» eller «Å, så du er EGENTLIG [feil kjønn]?» hver gang jeg forteller noen om meg selv og bakgrunnen min.
7.Det forventes ikke at jeg hele tiden rettferdiggjør mine medisinske valg.
8.Fremmede spør meg ikke hva mitt «egentlige» navn er eller nekter å godta det navnet jeg har.
9.Folk viser ikke sin disrespekt for meg ved å bruke feil pronomen (etter at de har blitt fortalt hva det riktige er).
10.Jeg trenger ikke å bekymre seg for at noen vil være venner med meg eller ha sex med meg for å vise hvor kule eller fordomsfrie de er.
11.Jeg trenger ikke å bekymre meg for å få stygge blikk eller uvennlige kommentarer når jeg må på do, eller være i tvil om hvilket toalett jeg kan bruke.
12.Hvis jeg deltar i ulovlige demonstrasjoner trenger jeg ikke å vær redd for å bli plassert i et mannsfengsel hvis jeg er kvinne, eller i et kvinnefengsel hvis jeg er mann.
13.Jeg trenger ikke å forsvare min rett til å være en del av et skeivt miljø eller delta i skeive sammenhenger. Homser og lesber vil ikke prøve å ekskludere meg fra VÅR bevegelse for å få større politisk gjennomslagskraft.
14.Mine kjønna erfaringer blir ikke betrakta som uønska «bagasje» eller særheter av andre.
15.Jeg trenger ikke å velge mellom enten usynlighet eller å bli konstant fremmedgjort og oppfatta som en avviker basert på mitt kjønn.
16.Ingen forteller meg at min seksuelle orientering og kjønnsidentitet er gjensidig utelukkende, at jeg må velge mellom å være meg selv eller å ha et sex-liv.
17.Når jeg bruker svømmehall eller treningssenter kan jeg bruke dusjene der.
18.Hvis jeg trenger akutt helsehjelp trenger jeg ikke å bekymre meg for at hvilket kjønn jeg har skal hindre meg i å få behandling.
19.Det offentlige helsevesenet er ikke utformet for å hindre meg i å få nødvendig medisinsk behandling.
20.Når jeg gir uttrykk for hvem jeg er blir jeg ikke ansett som mentalt syk av leger og annet helsepersonell.
21.Ingen krever at jeg skal gjennomgå omfattende psykologisk evaluering over flere år for å få nødvendig medisinsk behandling.
22.Helsevesenet fungerer ikke som en dørvokter som fratar meg retten til selv å bestemme hva som skal skje med kroppen min.
23.Folk pleier ikke å bruke meg som syndebukk for egne uavklarte kjønns-problemer.

2 responses to “Cis-privilegium

  1. Du er fantastisk! <3

  2. Enig med Turid! :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s