Passerer du?

Å passere

Det å passere er et viktig begrep i transverden. Det å passere vil si at man blir oppfattet som det kjønnet man presangterer seg som. Har du passert har du fått verden til å se det du vil den skal se. Det er ikke bare transer som passerer, alle passerer, det er bare enklere for folk som har kropper som stemmer overns med det de ønsker å passere som.

For en del transpersoner er det å passere en enkel sak, mens det for andre kanskje aldri blir en mulighet. Jeg forstår godt ønsker om å passere, men for meg er det mindre viktig. Det jeg ønsker er at folk skal se at jeg ønsker noe annet enn å være kvinne, hva folk oppfatter meg som utover det, er meg revnede likegyldig. Jeg er en transmann, for meg er det identitet nok i seg selv. Men transmann er et begreg og fenomen de færreste kategoriserer etter. Så på gaten er det mann jeg vil ses som.

Det sies at det er letter for transmenn å passere enn for transkvinner, dette er nok sant. Men hvis målet ditt ikke er å passere, men å protestere er dette enklere for folk som i utgangspunktet har mannslike kropper. En mann (hva du enn måtte legge i det begrepet) kan ta på seg en kjole, og dermed signalisert på en tydelig måte til verden at han/hun/hin ikke ønsker å bli entydig plassert i kvinneboksen. For oss med kvinnelike kropper skal det mer til. Ingen blunker når jeg går i bukse, og det er fint på mange måter, men svært frustrerende på andre.

Når verden en dag blir større, med bedre plass til oss som bor her, vil jeg gjerne være transmann på heltid. Det hadde vært supert om folk så at det var det jeg var. Det er ikke alltid man vet hva folk ser deg som, det oppdager man bare hvis de snakker om deg eller til deg. Det hadde vært spennende å vite hva folk ser meg som. Jeg burde kanskje stille meg opp på gaten og spørre folk. Hva er jeg?

Hva er du? Og hva tror folk du er? Kan disse to tinge eksistere side om side, eller er det du er avhenging av hva folk tror du er?

God første søndag i advent!

 

5 responses to “Passerer du?

  1. Har du lest noe av Christine Overall? Jeg leste «Sex/gender transitions and life-changing aspirations», fant den veldig interessant. Hadde vært spennende å høre hva du synes om teorien hennes. Mail meg gjerne hvis/når du har lest den.

  2. Du skriver jævlig bra og engasjerende. Fortsett slik!
    LOVE.

  3. Du vet at vi er litt sånn beslekta sjeler? Det her var som å lese noe jeg hadde skrevet selv. Det er lettere å oppfattes som protesterende når man blir sett som mann, ikke bare ved å ta på seg kjole. Det er ufattelig gøy når samtalen kommer inn på fødsler og jeg som blir sett som mann forteller om min. Jeg liker å se den forvirringa som oppstår da :-)

    Min erfaring tilsier at menn blir tatt mer alvorlig. Det er en både skremmende og god opplevelse å bli tatt på alvor. Det får meg til plutselig å lure på om jeg har blitt selvhøytidelig, men det tror jeg heldigvis ikke. Kanskje det er bra å ta seg selv alvorlig en gang i ny og ne, selv om jeg helst vil tulle og tøyse meg vekk.

  4. -lOVE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s