Perioder

Alle har vist perioder. Jeg tror egentlig ikke på dette, jeg tror vi alle er og innimellom er vi en litt annen farge enn ellers(enten for egen maskin, eller som et produkt av noen annet). På samme måte som kunstnere, noen ganger er gult bare den beste fargen(for meg er gult alltid den beste fargen), det betyr ikke at man ikke «er», eller har de andre fargene. Altså mener jeg at en periode ikke er et plutselig innfall som så kan gå over, det er en del av deg, også når de ikke er der. Jeg tror altså ikke på det å «være» hetero eller noe annet i en periode. Du veit aldri hva du er, for du er for kompleks. så da kan du bare sette deg ned å få angst fordi du aldri kan vite hva du «egentlig» er. Men du er ikke rosa, for rosa er ikke en naturlig farge :)

Noen perioder i livet er obligatoriske i vårt samfunn. Puberteten f.eks., da forventes det at du er opprørsk og litt frekk og lat. Selv om dette kanskje ikke er noe som faller deg naturlig, får de fleste klemt utav seg litt opprør i løpet av disse årene. Kanskje er det bra, kanskje er det sikkelig dårlig.

Andre perioder er rosaperioden. Det synes som det er obligatorisk for jenter å like rosa på en forelska fanatisk manisk måte i noen år, det er gjensidig like obligatorisk for gutter å hate den samme fargen, og selvfølgelig alle som liker den. Den «normale» rosaperioden varer kanskje 2-4 år. Så kommer noen år som heter «om å gjøre å være snill, stille og flink på skolen» før det hele avsluttes med en «jeg kan ikke gå ut av døra for jeg har ikke retta ut håret (de bleika slafsene som måtte finne det for godt og fortsatt klore seg fast til dette pubertale hodet) og tatt på meg oransje maling i trynet». (Dette siste har jeg fra svært sikre kilder, jeg pendler nemlig, og tar da toget med noen flotte eksemplarer av arten pubertal hver dag)

Det ser ut til at folk mener dette er perioder, ikke egentlig en del av disse jentenes personlighet. Noe som går over. Ja det går over, det er få jenter i 20års som griner om de får en genser som ikke er rosa. Men kom ikke her å si at dette ikke er skadelig! Det er umulig å gå rundt i en hysterisk sky av rosa i mange år uten at dette påvirker deg. Det forventes av jenter at de først skal være rosa dukker og så skal de plutselig vokse opp til tøffe selvstendige sterke kvinner. Det er jo umulig, skal kvinner tørre å være noe mer enn rosa må de få lov til det før de fyller 18. og med «få lov til» mener jeg at vi må nekte dem rosa, beklager, men jeg går ikke på argumenter av typen » det er ikke så farlig, det går over, det er umulig å unngå, la jenta være jente det har hun ikke vondt av, bla bla bla» NEI!! Du har vondt av det! Gutter kan i det minste bruke hjernen sin på å ta stilling til om de liker grønn eller blå best. Snakker du med en jente på 3-5 år svarer hun hjernedødt «rosa» til alt du spør henne om. Det påvirker utviklinga! du blir ikke normal av dette!

Så dagens oppgave: Gå til den av dine jentevenner du respekterer mest, spør om hun var et rosa krapyl når hun var liten, eller om hun lekte med gutta og gikk i bukse.

Tenkte jeg det ikke…

13 responses to “Perioder

 1. Nå får du gi deg. Vi har lilla også. Dessuten går det helt fint med både rosa og lilla og selvstendighet og alt, så lenge man ikke blir narkotisk avhengig. Alt med måte, vet du. Oransj burde derimot vært forbudt.

  • Lilla ja, jeg glemte lilla :) Rosa er noe som aldri har skjedd med måte. Jeg kjenner ingen som er litt rosa. Rosa er et absolutt begrep. Enten er du rosa ellers så er du noe annet.

 2. Jeg har rosa gardiner, rosa sokker, truser og skjerf? Litt rosa? Okei, ikke så veldig mye, da.

 3. SÅ ENIG!

  Ungene mine kommer bare til å vokse opp med brunt og grønt!

 4. Kidsa mine skal vokse opp med Dead Kennedys og LeTigre.

 5. Forbudt oransj? Oransj er jo helt ypperlig! Ja til mer oransj!

 6. Nå er det jo sånn at nesten alle kvinner som har kommet seg opp og fram sier at de var guttejenter da de var små. Jeg har analysert det på bloggen min ( http://wp.me/pcRw8-br ) og funnet ut at det stinker og at jeg mye heller vil være jentegutt. Men det visste jeg igrunn fra før.

  • Ja det stinker. Og jeg mente det på ingen måte som noe negativ mot kvinner (som jeg ser i ettertid at det kanskje kan se ut som). jentegutt, ja det er vel en grunn til at jeg har høyhelte sko :)

 7. Men da har jeg noen spørsmål. Hvorfor akkurat navnet Luca? Hvorfor ikke Steinar eller Jon eller noe som lyser norsk mann? Hvilket leder meg til spørsmål to: Vil du si at du er mannemann eller er det en del dame i deg også? Og så regner jeg med at siden du skal få bart, så må du gå på hormoner og sånt sikkert resten av livet. Blir det operasjoner også? Er det stress eller går det helt greit?

  • Jeg har ikke noe behov for å lyse norsk mann. Luca er for det første en fint navn, og det er kjønnsnøytralt (for å både ha mannsnavn og eggstokker samtidig må man gjennom en del mer papirarbeid enn hvis man bare har en kjønnsnøytralt navn) Luca kan i tilleg lett gjøres om til et navn som lyser mer mann (ikke norsk riktignok) men mann (Lucas)
   Jeg vet ikke om man ville sakt som en mann at han har en del dame i seg. Men jeg har sikkert personlighetstrekk som kan karakteriseres som feminine, hvis man absolutt ønsker å dele alt inn etter de to kategoriene. Og det er jo et faktum at jeg har blitt oppdratt som jente, og dermed har en del arfaringer som er uvanlige å ha for gjennomsnittsmannen (som forøvrig er en litt kjip fyr). For å få bart må jeg gå på testosteron, i Norge må jeg også fjerne eggstokkene mine (dette skal vist være av medisinske årsaker, men det er vel også litt fordi staten ikke ønsker at menn skal være gravide, det hadde blitt problematiske, USAnske tilstander av slikt). For å unngå benskjørhet ol. må man gå på en eller annen form for homroner resten av livet, hvis man ikke produserer dem selv(hvilket man ikke gjør uten eggstokker og testikler) Så, svaret blir, nei jeg må ikke gå på testosteron, men jeg må gå på noe. Og testosteron har en del bieffekter jeg ønsker meg så hvis jeg får lov vil jeg gå på det.
   Operasjoner for FTM (female to male) personer innebærer i hovedsak fjerning av bryster, eggstokker og konsktruksjon av noe penislignende man kan ha mellom bena. De to første operasjonene er «obligatoriske» den siste er valgfri fordi resultatene gjevnt over er dårlige (for MTF (male ot female) er resultatene av oprasjoner på kjønsorganer mye bedre). Eggstokkene må fjernes for å få lov til å ha en M i passet og mannlig personnummer ol. Fjerning av bryster er vel en operasjon med mindre konsekvenser enn både fjerning av eggstokker og testosteron inntak, så den delen av det hele har jeg ingen motforestillinger mot. Mine beskymringer går på min egne helse, og om jeg virkelig vil finne meg i samfunnets todeling av kjønn ved å se fullstending ut som en «vanlig» mann. Men det finnes andre måter å protestere mot verdens infernaslske kjønnsindeling på enn ved å bruke meg selv.

 8. Jeg lekte med alle gutta, OG jeg gikk i masse rosa. Pluss at jeg hadde briller og bollekinn. Du glemte forresten emoperioden/annerledesperioden av puberteten. Den passer kanskje litt inn i det å være rebellsk; hvem har ikke vært misforstått og unik i løpet av ungdomstiden? Jeg var det, og det erstattet min rosaperiode. Jeg tør påstå at jeg faktisk lærte noe av det, satt opp mot en rosaperiode.

  • alle de periodene du kan finne på selv tror jeg du lærer uendelig mye av, men en universell pålagt rosaperiode har jeg problemer med. Men jeg er sikkert overdrevent fordomsfull.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s