skriv inn kjønn her …..

Idag har jeg bestemt meg for å la internett lære meg ting. Internett har som kjent svaret på alt, spesielt er wikipedia plassen for kunnskapshungrige mennesker. Siden jeg ikke vet noe om kjønn, enda mindre enn alle de andre er det dette temaet jeg vil lære noe om.

Dette er min agenda, og dette er mitt resultat:

«Kjønnsidentitet er en persons selvopplevde kjønnstilhørighet, altså en persons subjektive opplevelse av å tilhøre et visst kjønn. Det kan sies å skille seg fra biologisk kjønn og sosialt kjønn ved at ingen ytre faktorer er med å bestemme det. Ordet er relativt nytt, og benyttes først og fremst i sammenhenger der man omtaler transpersoners forhold til kjønn.» (no.wikipedia.org)

Er det en sammenheng mellom identitet og å identifisere? ordbok.no lærte meg at identifisere kan bety:  kjenne igjen, fastslå identiteten av. Utifra dette kan jeg ikke forstå annet enn at min identifisering av meg selv er helt irrelevant. det er ikke jeg som identifiserer meg, det er du som gjør det. Lykke til!

Det er også tydelig av kjønnsidentitet er en selvopplevd kjønnstilhørighet, en kjønnstilhøringhet får man vel ikke før alle i en kjønnsklubb på årsmøtet for den kjønnsklubben vetar at du er akseptert som medlem i klubben, dette kan umulig være noe man bestemmer selv.

Wikipedia lærte meg også at ordet kjønnsidentitet er relativt nytt og i hovedsak brukes i sammenhenger der man omtaler transpersoners forhold til kjønn.

JA, stemmer det! det er bare «de» som er «annerledes» som har en kjønnsidentitet og som har behov for å snakke om den, identifisere den og snakke om seg selv og få bekreftelse fra omverden på seg selv.

For noe piss! Hvordan kan noen få seg til å si no slik? Og ja, jeg er fullstendig klar over at wikipedia skal tas med en klype salt, men det finnes grenser.

Neste festlige sak på agendaen; kjønnsnøytraltpronomen:

«I Norge er «hin» foreslått som et alternativt personlig pronomen som skal være et kjønnsnøytralt alternativ til han og hun. Enten fordi personen regner seg som begge kjønn og ønsker et utrykk som favner begge, eller fordi personen ikke regner seg som verken mann eller kvinne og ønsker å være et mellomkjønn.» (no.wikipedia.org)

Så det SKAL altså være et kjønnsnøytral alternativ til han og hun, allerede her får man vel intrykk av at det ikke er slik, men det var en fin tanke da.. Videre brukes betegnelsen regner seg som BEGGE kjønn, BEGGE kjønn? Finnes det bare to kjønn? for hvis det er tilfelle så finnes ikke jeg, og jeg håper alle finner det vanskelig å eksistere i denne verden. Og så er man vist ET mellomkjønn hvis man ikke regner seg som mann eller kvinne. Så her et det altså utvidet til tre kategorier, der den tredje er en ekkel mellomting som er litt teit. Hva med å annerkjenne at det er en annerledes kjønnskategori? Ikke en jævla mellomting.

Naturen ga oss ikke to kjønn, ingen har klart å effektivt definere kjønn, hverken på sosialt eller biologisk plan.

 

4 responses to “skriv inn kjønn her …..

 1. Det er visst sånn at det er lettest å bestemme en standard, og så definere alt annet ut i fra hvor mye det stemmer eller avviker fra standarden. Det gjør de i naturvitenskapen i hvert fall, for uten standarder så blir alt så flyktig, og da kan man ikke kalkulere ut noen ting. Noe må være opp, ned, frem, bak og til siden for at man skal kunne finne ut hva som er på skrått.

  Det er jo litt annerledes når det kommer til mennesker, for det er kanskje litt for lett at standarden blir tolket som det som skal være normen. Men det trenger jo ikke å være sånn at selv om man har en standard – jente eller gutt – at man må være enten eller. Det er det bare teite folk som mener. Noen vil alltid være på skrå (eller skeive, høhøh), liksom, eller noe annet i mellom.

  For å ta igjen på de som tror eller mener at alle er stereotypiske kan vi definere en ny standard. Teite og kule folk. Evt dumme og smarte folk. Rett og slett. Til helvete med stereotypene i hvert fall. De er teite.

  Der. Kommentar. Åja.

 2. wikipedia er plassen for de fleste spørsmål, men svar? Jeg liker det! Men sant så sant, skal de tas med en klype salt :) Men liker blogging!

 3. Skeiv og Stolt

  3. Oktober 2010 så blogger du om hva som står skrevet på wikipedia om kjønnsidentitet, og ganske forstyrrende, 27. Januar står fortsatt de tre enkle linjene der, like «bak mål» som de var den gang.

  Kjønnsidentitet handler jo ikke bare om hvorvidt en er født i feil kropp. Etter min mening, handler det mer om å lære sin egen kropp å kjenne, og hva forskjellene er. Kjønnsidentitet er en «gammel» beskrivelse om noe barn ned i 2-3 års alderen går igjennom. Greit nok, barn lærer at de enten er gutt eller jente, med utgangspunkt i hvordan kroppene deres er bygget. Det kan jo debateres lenge om hvorvidt dette er riktig eller galt, men en vil jo ende opp i normen for menneskene igjen da.

  Med litt research om tolkningen av kjønnsidentitet fant jeg fort ut at transer faktisk ikke er ofte nevnt i sammenhengen kjønnsidentitet, men kjønnsidentitetsforstyrrelser, eller kjønnsidentitetslidelser??? Når ble regelen for at det er en «forstyrrelse» eller lidelse? Det er jo faktisk identiteten til en person det er snakk om, kjenner jeg blir litt rystet..

  Og ja en annen ting jeg kan legge til, underlig nok, når en søker litt frem og tilbake på kjønnsidentitet, vil en også finne ut at folk som lever monogant, mest sannsynlig ikke blir nevnt i tolkning av kjønnsidentitet. Derimot er hlbt nevnt flere ganger. Betyr det da at jeg som er jente og har jente kjæreste også har en kjønnsidentitetsforstyrrelse/lidelse?

  Mvh en undrende lesbisk jente/dame….

  • Hei
   Ja det hersker en forestilling om at folk med vagina skal kjenne seg som kvinner og at de skal like menn med penis. Heteronormativt. Homofili får til en vis grad plass i «normalen» nå, men det er ikke lenge siden dette ble sett på som en lidelse, og mange mente homofile hadd et forstyrret forhold til kjønn og kropp. Man mente at de hadde «missforstått» sitt egent kjønn.

   ordet kjønnsidentitet er lagd nettopp for å skille kropp og identitet, men alikvel er det bare cismennesker (mennesker med fitte som er damer og mennesker med penis som er menn) som får lov å ha en kjønnsidentitet, vi andre (trans-av-en-eller-annen-type-mennesker) har en lidelse eller en forstyrrelse. Vi bli behandlet og så er vi friske. Hele sytemet er på tryne og svært diskriminerende!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s