Å skjønne kjønn

Kjønn. Det eksisterer idag to kategorier kjønn; mann og kvinne. Inndelingen er i hovedsak basert på hvilken type reproduksjonsorganer man har, men det er som de fleste vet flere oppgaver og forpliktelser knyttet til det å være mann eller kvinne utover hvilken type celler man bidrar med i befruktningsøyeblikket.

Det er vanskelig å finne en fellesnevner for alle menneskene som tilhører et kjønn, det er kanskje derfor så mange sverger til den enkle inndelingen basert på hva man har mellom bena, men mye av kjønnet sitter i hodet. Det er ikke eggstokkene som får kvinner til å gå sammen på do, fnise, snakke om følelser og gråte. På samme måte kan man vel ikke skylde på penis når menn oppfører seg på en måte vi anser for å være typisk mandig.

Det finnes såklart forskjeller i hormoner og lignende hos de respektive kjønnene, men mye av de tingene vi forventer av gutter og jenter gjør de nettopp fordi vi forventer dem.

Men hva med de som bryter disse kategoriene? Personer med testikler som blir oppdratt som gutter, men som alikevel utvikler et feminint adferdsmønster og kvinnelig kjønnsidentitet. Dette er et fenomen hverken jeg eller forskere kan forklare, men det hele koker vel uansett ned til at alle mennesker er like mye verdt og at biologiske menn som vil gå i kjole må få lov til det. Ikke bare burde mennesker få lov til å gjøre kjønn på den måten de vil, de burde også i større grad bli respektert og annerkjent av samfunnet.

De fleste har vel en eller annen gang enten blitt fornærmet eller fornæremet noen med å påpeke at det de gjør er typsik mandig eller kvinnelig. Gutter som gråter blir kalt jentete og jenter som spiller fotball blir kalt lesber. Jeg mener at kjønnsrollene er for trange, det stilles rett og slett for høye krav til kvinnelighet og mannlighet.

En mann gjenkjennes ikke på sitt kjønnsorgan, han gjenkjennes av omverden som mann på grunnlag av andre  kriterier slik som skjegg, brede skuldre maskuline klær og adferden sin. Menn snakker på en annen måte en kvinner og om andre ting enn kvinner, ikke alltid selfølgelig, men det er etter slike kriterier vi gjennkjenner en person som ett kjønn og behandler personen deretter.

Så hvis de ser en person på gaten som du putter inn i kategorien kvinne, og denne personen oppfører seg som en kvinne og føler seg som en kvinne så er denne personen i realiteten en kvinne i vår verden, uavhengig av om denne personen er født med eggstokker eller testikler.

Jeg føler meg som en mann, jeg kler meg som en mann, jeg tror jeg i all hovedsak oppfører meg som en mann, men jeg ser ikke ut som en. Derfor blir jeg ikke gjenkjent av mine omgivelser som mann og dette oppleves fortvilende og smertefult. Derfor vil jeg gjerne ha et ytre som passer overens med mitt indre. Det er dette transkjønn (transseksualisme) handler om.

One response to “Å skjønne kjønn

  1. Det er alltid irriterende når folk katekoriserer deg ut i fra kjønn før karakter. Ingen tvil om at biologien ikke stopper ved halsen, som Eia sier, ettersom det går an å føle som enten jente eller gutt. Det betyr jo at hjernene våre er litt forskjellige. Men ingen er bare jente eller gutt. Jeg er skikkelig lei av stereotypene. Individer kan ikke kategoriseres på sånne måter. Stereotypene er ytterpunktene på skalaen, men det er mange som befinner seg på forskjellige punkter imellom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s